3 semne că practici educație conștientă

dreamer

Ce înseamnă pentru mine educația conștientă?

Însemnă că valorile în care crezi și după care te ghidezi se regăsesc în comportamentele tale.

Adică, ceea ce spui se manifestă în ceea ce faci.

Educația conștientă necesită în primul rând un moment de asumare, un moment de ”eu vreau să fiu conștient că, ceea ce spun este în concordanță cu ceea ce fac”.

Am fost un observator fin al propriei educații, de când m-am născut, cu siguranță din momentul conceperii (după cum se știe deja).

Copilul este, de asemenea, produsul educației primite de la părinți, de la societate și de la comunitatea în care am trăit, prin:

– mesaje non-verbale
– acțiunile părinților, profesorilor, vecinilor
– dileme existențiale
– mesaje paradoxale
– mituri
– convingeri
– ritualuri
– moșteniri (psihologice) transgeneraționale (de la mama, tata, bunici, străbunici)

Ce este azi, pentru mine, educația conștientă:

A. Ceva ce fac pentru mineSĂ TE IUBEȘTI PE TINE
Atunci când faci acest lucru îl înveți pe copil să se iubească pe sine. Sunt multe momente în viață, când nevoia de iubire nu îi va fi îndeplinită de către ceilalți. Dacă un copil știe să se iubească pe el, acest lucru se traduce în stimă de sine. Stima de sine este o chestiune de familie, adică se cultivă de către mama și tata prin educație orientată pe nevoile tuturor membrilor familiei.

B. Ceva ce fac pentru familieSĂ ÎȚI IUBEȘTI PARTENERUL DE VIAȚĂ
Dacă nu îți iubești partenerul de viață, respectă-l sau respectă-i amintirea, de dragul copilului tău care poartă ”esența vieții tatălui său/mamei sale” cu sine, atât genetic cât și psihic, pentru tot restul vieții, fie că vrei sau nu. Această esență face parte din ființa copilului tău, iar acesta va avea nevoie să se raporteze la ea într-un mod constructiv și cu speranță.

  • recomand să citești această carte, Când părinţii se despart. Cum să prevenim suferinţele copiilor, scrisă de Françoise Dolto
  • dacă partenerul te scoate din sărite, spune ce ai de spus, o poți face chiar în fața copilului, fii atent însă la comunicare, nu folosi cuvinte urâte sau jignitoare. E ok să acuzi comportamentul soțului/soției în fața copilului, asta înseamnă că te exprimi autentic și îți exprimi emoțiile. Evit să promovez ideea că există familia pașnică și relaxată care nu trece prin momente provocatoare și care nu experimentează emoții neplăcute puternice
  • evită etichetarea soțului/soției în fața copilului. Persoana este diferită de comportamentul său, și copiii au nevoie să învețe asta de la noi, adulții. El poate să știe că un părinte al său poate să facă ceva ce este rău pentru celălalt părinte, dar acest lucru nu înseamnă că persoana este rea.

C. Ceva ce fac pentru comunitateRESPECTĂ OAMENII DIN JURUL TĂU
Arată respect pentru semenii tăi, măcar în fața copilului, chiar dacă îți vine să ”dai cu unii de pământ”. Toți au nevoie de o șansă, chiar și copilul tău va avea nevoie de o șansă oferită de altcineva. Te poți referi la comportamentul acelora care te deranjează, fără să etichetezi persoana lor.

Părinții reprezintă repere pentru copiii lor, modele de la care învață prin imitație mai degrabă și cu care se identifică prin cuvinte, gesturi, mesaje de viață și scenarii de viață. Eric Berne, în cartea sa Ce spui după ”Bună ziua”  afirmă că ”omul își stabilește scenariul de viață în primii șase ani”.

Tu ce scenariu de viață facilitezi pentru copilul tău?

Cu drag,
∞Florina

(Visited 655 times, 1 visits today)