Principii

CNV
Procesul Comunicării Nonviolente ne incurajează să ne concentrăm asupra a ceea ce observăm si să facem o diferențiere clară între această observație și interpretările sau judecățile noastre; de asemenea, ne invață să creăm o legătura între gândurile și sentimentele noastre și nevoile sau valorile care se află la baza lor (ex. sprijin, protectie, iubire); nu în ultimul rand, învățăm să identificăm și să exprimăm clar strategiile de implinire a nevoilor respective.
Aceste abilitati ne ajuta sa trecem de la un limbaj al criticii, invinovatirii si pretentiilor, la un limbaj bazat pe nevoi umane, un limbaj al vietii, care ne conecteaza in mod constient la calitatile universale care ne sustin si ne imbogatesc viata si ne directioneaza atentia asupra actiunilor pe care le putem intreprinde pentru a manifesta aceste calitati.
Comunicarea Nonviolenta ne ofera instrumente concrete pentru crearea de relatii bazate pe compasiune, intelegere si respect reciproc:
 1. Separarea observatiei de evaluare; a fi capabili sa observam ceea ce se intampla fara sa evaluam sau sa judecam lucrul respectiv si sa specificam comportamentele si conditiile care ne afecteaza.
 2. Separarea sentimentelor de ganduri; a fi capabili sa ne exprimam starile interioare intr-un mod care nu implica judecarea, criticarea sau invinovatirea celuilalt.
 3. Conectarea la nevoile umane universale implinite sau neimplinite din noi (vezi lista de nevoi din sectiunea Resurse).
 4. Solicitarea a ceea ce dorim intr-un mod limpede si intr-un limbaj concret si eliberat de ambiguitati si notiuni abstracte.
Prin intermediul acestor abilități ne asumăm răspunderea acțiunilor și alegerilor noastre atunci când interacționăm cu ceilalți și contribuim la crearea de relații bazate pe cooperare și colaborare.
Odată cu deprinderea Comunicării Nonviolente invățăm să ne ascultăm și identificăm propriile nevoi și pe cele ale celorlalți și să articulăm clar ceea ce “este viu în noi”. Când ne concentrăm asupra clarificării a ceea ce observăm, simțim, avem nevoie și dorim – în loc să diagnosticăm și să judecăm -, descoperim profunzimea propriei noastre compasiuni.

Premizele CNV

 

 • Toate fiintele umane impartasesc acelasi set de nevoi
 • In fiecare moment incercam sa ne implinim nevoile cum stim mai bine
 • Sentimentele noastre depind de implinirea sau neimplinirea nevoilor noastre
 • Violenta este o expresie tragica a unor nevoi neimplinite
 • Fiecare dintre noi dispune de resurse interioare remarcabile daca ni se ofera empatie pentru a intra in contact cu ele
 • Sta in natura umana sa daruiasca si sa primeasca empatic, sa se afle in slujba vietii, sa contribuie la bunastarea proprie si a celorlalti
 • Toate nevoile pot fi implinite in mod pasnic. Exista nenumarate strategii pentru aceasta
 • Oamenii au liber arbitru. Nu suntem direct raspunzatori de tot ce ni se intampla, insa alegem cum reactionam si cum gandim
 • Anumite moduri de gandire si exprimare tind sa ne deconecteze de forta vitala care se afla in interiorul nostru si al celorlalti, in timp ce altele, dimpotriva, intaresc aceasta legatura.
CNV în relații de familie
Comunicarea Nonviolenta ne poate imbunatati in mod radical relatiile ajutandu-ne sa ne concentram atentia asupra intelegerii celor din jur cu empatie, insa fara compromisuri.

Metoda ne ofera uneltele necesare pentru a raspunde unor intrebari precum:
 • Cum ne imaginam o relatie armonioasa si care sunt subiectele despre care ne e greu sa vorbim intr-o relatie?
 • Cum transformam potentialele conflicte intr-un dialog plin de compasiune?
 • Cum ne exprimam dorintele si nevoile astfel incat partenerul sa nu ia spusele noastre drept o porunca?
 • Ce blocheaza empatia si cum imi ofer empatie mie?
 • Cum identific nevoile copilului meu?
 • Cum realizez o relatie bazata pe cooperare cu copilul meu?
(Visited 463 times, 1 visits today)
admin