Localizarea emoțiilor în corp

Se întâmplă adesea ca atunci când avem emoții puternice să experimentăm și senzații în corp.

Un pas important pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, factor determinant pentru calitatea vieții noastre, o spun chiar specialiștii în fericire (vezi articolul), este localizarea emoției în corp, fapt ce ne va ajuta în

  • dobândirea clarității asupra diferenței dintre emoții și senzații
  • dobândirea autocontrolului

La atelierele de dezvoltare personală am folosit jocul de rol pentru a-i ajuta pe copii şi pe părinți să identifice câteva emoții de bază precum: furia, bucuria, tristețea, curiozitatea, dezgustul, frica. Folosind desenul am identificat senzațiile, ”care sunt, cel mai adesea, singurul mijloc pe care îl avem la dispoziție pentru a ne descrie emoțiile” (André Moreau)

DSC_0113

Personal revelația a constat în faptul că pentru fiul meu, emoția asociată cu dezgustul sau repulsia se regăsește la nivelul mâinilor. Văzând acest lucru mi-am adus aminte că fiului meu nu îi place să se murdărească pe mâini.

Motivele pot fi multiple, unul pe care îl întrevăd este că eu am fost prea atentă la igiena lui în timpul diversificării, adică îl ştergeam non stop, asta ar putea constitui influența mediului peste o trăsătură de personalitate.

Bucuria, pentru el, se află la picioare. Acest lucru ar putea explica pasiunea cu care dansează, rezistența la mersul pe jos și plăcerea de a alearga. La picioarele lui se află multă bucurie. Ce m-a surprins plăcut este că şi-a localizat curiozitatea la ochi iar culoarea asociată este verde.

DSC_0116

În desenul făcut de mine am reprezentat bucuria cu nişte picături verzi, care mă înconjoară. Așa se explică de ce sunt ”adesea” ca un ”popcorn”, cum spune prietena mea.

Descrierea activității:

  • Alegeți o poveste care să vorbească despre emoțiile pe care le are personajul (sau personajele)
  • Inventați o poveste dacă simțiți că aveți inspirație
  • Vorbiți-i despre momente din viața Dvs când ați fost: bucuros, trist, ați simțit frică, șamd, după care alături de copil încercaţi să localizați emoțiile de bază,  în corp. Fiecare o face pe hârtia lui. Copilul nu trebuie forțat să facă asta, o puteți face doar Dvs, el va învăța primi imitație și o va face când va fi pregătit.
  • Ultimul pas este să îl întrebați cum reacționează la diferitele emoții, și aici puteți ajuta la modelarea comportamentului copilului Dvs, iar pentru descărcarea energiei acumulată de furia neexprimată puteți citi acest articol.

Eu vă doresc distracție plăcută și deschidere multă, lăsați-vă surprinși de emoțiile voastre și ascultați mesajele pe care vi le transmit. Corpul este unul dintre cele mai puternice canale prin care viața noastră emoțională se exprimă, uneori plăcut alteori neplăcut.

Mens sana in corpore sano!

Cu drag,
∞ Florina

(Visited 2,013 times, 1 visits today)