Îngrijirea timpurie și educația nou născutului

1010565_23108398Interacțiunea părinte – copil și calitatea relației sunt foarte importante, în special acolo unde părintele și copilul sunt separați pentru o perioadă mai lungă de timp.

Parinții iau în considerare o multitudine de factori când trebuie să decidă asupra locului în care vor fi îngrijiți copiii lor. Deoarece trăim într-o societate care nu abundă în politici legate de concedii parentale plătite, într-o societate care subestimează munca părinților și nu dispune de suport financiar pentru părinții care iși cresc copiii acasă, poate fi foarte dificil de stabilit ce este bine, când să te intorci la serviciu, câte ore să lucrezi, care sunt de fapt nevoile copilului tău.

Din fericire avem la dispoziție câteva decenii de cercetare în domeniul îngrijirii timpurii și a impactului acesteia asupra bebelușilor, copiilor mici și preșcolarilor. Aceste date arată că pot exista beneficii ale îngrijirii și educației timpurii, dar plasarea unui copil într-un mediu de îngrijire non maternală poate avea consecințe negative asupra vieții acestuia dacă nu se iau în considerare momentul, calitatea și gradul de compatibilitate al copilului cu mediul respectiv. Datorită faptului că persoana care are grijă de copil, trebuie să stabilească o relație de atașament sănătoasă, să iși stăpânească emoțiile, si să facă față situațiilor stresante, separarea care are loc în momentul plasării copilului in centru trebuie realizată în cunoștință de cauză și cu multă sensibilitate.

Numeroase studii referitoare la îngrijirea timpurie ne arată că cu cât un copil petrece mai mult timp în centru de îngrijire și cu cât acesta este mai mic, cu atât crește riscul efectelor negative. Un timp mare petrecut în centru de îngrijire este asociat cu mai multă rebeliune, un comportament mai agresiv și mai distructiv. Aceste dificultăți sunt continuue și presupun și dificultate în procesul de tranziție în mediul școlar. O perioadă mai mare de treizeci de ore pe săptămână petrecuta in centru se asociază cu astfel de dificultăți. Pe lângă asta, îngrijirea non-maternală în primul an de viată este asociată cu atașamentul insecurizant și agresiune sporită la copilul de trei până la opt ani.

Cercetarile au demonstrat că sub trei ani, copiilor care petrec o zi întreagă în centru de îngrijire, le crește nivelul de cortizol în perioada de după amiază. Cortizolul este un hormon care apare ca răspuns la o reacție de stres, fapt care poate avea loc chiar și când copilul pare liniștit. Nivelul ridicat de cortizol după amiaza nu este normal și indică un sistem care nu funcționeză la capacitate optimă. Nou născuții și bebelușii, în special cei sub vârsta de un an, sunt mai predispuși impactului datorat stresului, deoarece sunt mai atașați de cel care îi îngrijește și mult mai afectați de separare. Se pare ca băieții și copiii timizi tolerează cel mai puțin mediul centrelor de îngrijire timpurie.
Asadar, ce implica asta pentru ingrijirea timpurie daca o familie face aceasta alegere:
Cu cat un copil petrece mai mult timp în centru, cu atât crește riscul comportamentelor dificile, limitarea acestui timp este de ajutor.
Programul prelungit în centru (treizeci de ore pe săptămână sau mai mult) reprezintă o creștere a nivelului de cortizol după-amiaza la copiii sub trei ani, așadar este de preferat un program part-time pentru această grupă de vârstă.

Cu cât este mai mic copilul, cu atât este mai vulnerabil impactului negativ pe care îl are procesul de separare, amânarea întoarcerii la serviciu ar fi ideală. Se pare că îngrijirea maternă în primul an de viață este optimă pentru majoritatea copiilor.
Copiii peste trei ani se pare că beneficiază de avantajele centrelor de îngrijire, demonstrând adesea abilități cognitive comparativ cu cei de vârsta lor. Copilul ajuns la o vârstă la care legătura de atașament este formată poate beneficia de avantajele interacțiunii în grup, perioade adecvate petrecute în mediu educațional pot constitui o experientă pozitivă
În jurul vârstei de șase luni până la douăsprezece luni bebelușii trăiesc ceea ce se numește “teama de separare”. Această teamă este reală și trebuie să fie tratată cu respect și susținere.
Toți copiii sunt diferiți. Ca urmare a acestor diferențe de temperament, personalitate și experiențe unii bebeluși și copii mici percep mai ușor decât alții trecerea într-un astfel de mediu. Acordați atenție semnalelor pe care bebelușul vi le transmite și aveți grijă să nu îl puneți să facă față unor situații pentru care nu este pregătit.
Băieții tind să se adapteze mai puțin decât fetele, la fel și copiii timizi. De aceea, este important ca bebelușul/copilul să fie lăsat unui adult de încredere, pe care îl cunoaște și care are ca obiectiv numai binele acestuia.

Copiii se adaptează mai bine centrelor de îngrijire când sunt cu o singură persoană, un îngrijitor stabil, care devine o figură de atașament în viața lor. Dacă este posibil, evitați centrele unde sunt mulți copii la un ingrijitor sau fluctuații de personal.
Asigurați-vă că, copilul dumneavoastră beneficiază de un îngrijitor care să i se dedice cât timp este în centru sau încercați să găsiți pe cineva care sa vină acasă. Un îngrijitor bun va deveni o parte importantă în viața copilului. Schimbările îngrijitorului trebuie sa fie cât mai puține, și tratate cu sensibilitate.
Cercetările au demonstrat că părinții atenți la nevoile copiilor reprezintă factorul care preconizează o stare emoțională de bine a copilului. Interacțiunea părinte – copil și calitatea relației sunt foarte importante, în special acolo unde copilul și părinții sunt departe unii de ceilalți pentru mai mult timp.
Multe familii sunt forțate să iși trimită copilul în centre de îngrijire, departe de părinți.

Societatea noastră ar avea de câștigat de pe urma unor politici care să protejeze veniturile și statutul profesional al părinților pentru o perioadă mai lungă de timp, în așa fel încât aceștia să iși dedice mai mult timp bebelușilor lor. În absența unui astfel de sistem nu ne putem decat educa noi înșine, să luăm cea mai bună decizie pentru noi și copiii noștri.

Articol tradus și adaptat de pe Centre for attachment

Florina Oprea

(Visited 135 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *