Cine Suntem

CaptureFlorina Oprea

  • Psiholog
  • Educator parental certificat în programul Circle of Security®
  • Trainer în formare pe Analiză Tranzacțională, din dec 2015, Traineri Nicoleta Gheorghe & John Heath

Din 1999 până în 2004 am practicat atât în România cât și în Elveția rolul de educator privat în sistem homeschooling, urmând curiculumul elvețian, pentru doi copii de șase și nouă ani. În acest context am integrat abilitățile de lucrul cu copii, activități orientate pe educație empatică și dezvoltare socială și emoțională a copiilor, și tot în acest context am decis că voi urma Facultatea de Sociologie – Psihologie.

Am ales România având în minte o strategie preferată pentru a mă dezvolta profesional, deși  am testat perspectiva emigrării în Elveția, în contextul menționat mai sus. Am intrat în corporație, aici am învățat tot ce înseamnă comunicare asertivă și lucrul în echipe multiculturale, atât în mediu online cât și față în față. Am fost mereu orientată către oameni, îndeplinindu-mi, astfel, nevoile de contribuție și recunoaștere.

După ce s-a născut fiul meu, în iulie 2010, nevoile mele au căpătat altă intensitate. Primii doi ani din viața fiului meu i-am dedicat lui, am intrat în analiză personală, iar pasul firesc a fost să îmi asum drumul pentru care mă simt pregătită: să fiu un catalizator în procesul de vindecare emoțională, a copiilor și familiilor acestora.

Activitate profesională curentă:

  • programe de dezvoltare personală pentru cadre didactice
  • grupuri de dezvoltare socială și emoțională pentru copii și familii
  • facilitez cursuri de educație parentală Cercul Siguranței®, pentru părinți și cadre didactice, program centrat pe relație dezvoltat de Cooper, Hoffman & Powel

Abordările care mi-au atras atenția și pe care le studiez, prin literatura de specialitate, workshop-uri și formare de lungă durată, sunt:

– Gestalt (Modelul Oaklander)
– Comunicare Empatică
– Analiză Tranzacțională

Sunt interesată de traumă, reziliență, dezvoltarea socială și emoțională la copii și psihologia aplicată în educația formală, atât în curicula națională cât și în alternativ.

Unde mă văd peste zece ani?

Sunt psihoterapeut și ofer sprijin emoțional copiilor, scriu cărți și mă bucur de familie și prieteni, într-un oraș mic înconjurat de natură.

“A deveni  persoană”, spune Carl Rogers, “este procesul prin care începi să te depărtezi de împlinirea așteptărilor altora, să te asculți pe tine, să te accepți așa cum ești, să ai încredere tot mai mare în organismul tău, să înțelegi cum arată lumea ta interioară și apoi să-ți dai voie să-l înțelegi pe celalalt fără să vii imediat cu o judecată sau o evaluare. Să fii deschis la experiențe noi, să ajungi protagonistul și observatorul procesului vieții tale.”

mona-300x205

Monica Reu

Sunt trainer de Comunicare Nonviolentă certificat de Center for Nonviolent Communication din Statele Unite ale Americii. Am descoperit instrumentul de comunicare conceput şi dezvoltat de Marshall Rosenberg în anul 2003, odată cu redactarea în limba româna a cărţii lui, “A Language of Life”. Drumul început atunci mi-a schimbat modul de a privi viaţa, oamenii, interacţiunile dintre ei şi m-a ajutat să aduc mai multă profunzime, autenticitate şi compasiune în relaţiile cu ceilalţi.

De opt ani împărtăşesc această filozofie în cursuri deschise, grupuri de practica, tabere de familie, şcoli şi instituţii. Pasiunea mea este sprijinirea dascălilor, a părinţilor şi a cuplurilor în implementarea acestui model de comunicare in viata de zi cu zi. La începutul anului 2010 am dat naştere celui mai tare program de dezvoltare personală – fiica mea, Sara Emma. La jumătatea aceluiaşi an, am demarat cursul “Educaţie empatică”, din dorinţa de a împărtăşi părinţilor modul în care Comunicarea Nonviolentă poate ajuta la crearea şi consolidarea unei relaţii bazate pe încredere, respect şi empatie intre adulţi şi copii.

În acest proiect, reprezint Asociaţia pentru Comunicare Non-Violentă. Viziunea noastră este aceea de a contribui la crearea unei lumi în care nevoile tuturor să poată fi împlinite în mod paşnic şi în spiritul respectului pentru toate fiinţele!

admin